Blommenholm

Blommenholm

Tur på Litj-skata

Har jo alltid syntes Litj-skata er så tøff! Flat på toppen. Iallfall sett fra avstand, men det står også i omtalen på TellTursia at den er flat på toppen.

Gikk jo til Storskata for noen uker siden, men trodde ikke det ble tid til å ta Litj-skata før til neste år. Men nå var Mareno ferdig med elgjakta (og etterarbeidet!) og hadde fri, så da ble det bestemt å gå.

Ikke beste været, det gikk med skikkelige regnbyger, men også litt sol innimellom, så vi satset på at det sikkert ville klarne opp....

Kjørte til NerSund og startet gå litt før ett. Da vi forlot bilen regnet det. Og det fortsatte ei god stund. Godt man har vanntett mobil, kamera fikk ligge i midjeveska så lenge det regnet. Regnet avtok etter hvert, så da kunne jeg ta av hetta! :)

Den flate toppen til høyre i bildet er den vi skal opp på! Vi kan ikke gå opp på framsia, der er det nok for bratt. Som dere vel kan se..

Første delen av stien går langs sjøen. Mareno må en tur helt ned i fjæra, sjekke litt skjell og sånt! Toppen vi skal opp på, er den som vises i bakgrunnen. 265 meter over havet. Ikke allverden, men passe tur i dag. Vi skal runde og opp på baksiden..

Ja, men både regn og sol, så blir det jo gjerne regnbue. Antydning til dobbel (i nedkant), men bare en ende...
Vi må som sagt halvveis rundt fjellet før vi starter skikkelig stigning. Det vil si to kilometers gange, før det begynner gå oppover..  Her starter vi oppover... 

  Kommet litt opp i høyden. Og ser taket av ei hytte langt der nede... noe til høyre i bildet..

Her har jeg zoomet litt..

Survikstraumen. Her går det mye vann inn og ut på flo og fjære (sier gubben). "Inngangen"  til Riskjosen og Sundskjosen.   (Foto: Mareno)

Malnesfjorden i bakgrunnen. Her er det orkesterplass når midnattsola skinner! :)  (Foto: Mareno)


Fin kvitsandstrand der nede, og ei hytte ved grantrærne nedpå sletta.

Her ser vi Stor-skata (til høyre), den vi var oppe på for noen uker siden. Den er 332 moh, altså høyere enn toppen vi skal i dag, men nå skal vi gå litt lenger.. Da kom vi opp fra baksiden på den. Herfra ser det ikke ut som den er høyere enn toppen vi å skal opp på.. Merkelig. ;)

Ser ut som det blir mer og mer opp nå... Og blir mer og mer stein dess høyere vi kommer.

Litt "trolsk" stemning her.. Det vi kaller dårlig vær, er ofte veldig fasinerende! :)
Fin sti og helt greit å gå.. så langt iallfall :)

Litt "klatring" blir det. Bare litt. Det har jo regnet, er blitt litt vått og sleipt, så man må utvise litt ekstra forsiktighet.. Mye stein på resten av veien opp herfra..

Blir mer og mer vind når vi nærmer oss toppen. Er opphold nå heldigvis, men vi ser elinger går både på ene og andre siden av oss. Men bedre med vind og opphold enn både regn og vind. Vi krysser fingre for at det er opphold når vi når toppen...

Og det er det! Omsider oppe! Så må man (jeg) sjekke inn TellTur-mål!   (Foto: Mareno)


Og sikre koden i boksen for sikkerhets skyld. Men glemte sjekke om der lå bok...   (Foto: Mareno)

 Haha, ja, det blåser på toppen! Og regn-elingene går tett på...

Kul hårfrisyre! Tre dager siden jeg var hos frisøren. Hun ville vel kanskje ikke bli så glad for å se dette bildet! ;)
Eller dette.. Ja, her skiftet frisyrene fort, gitt! ;) :)

Hadde jo hørt at det var flatt på toppen. Ja, vet jo at det ser slik ut på avstand, fra riksveien, men har jo lenge hatt lyst til å se hvordan det egentlig ser ut, med egne øyne. Jo, det er ganske flatt.. Litt forhøyning der kassen står, og ikke helt vannrett akkurat, men høvelig flatt kan man vel si... Som bildet viser, regn-eling går forbi like ved.. Og en til på andre siden. Merkelig, men vi unngikk regn på toppen.

Vel, det var skikkelig med vind iallfall der oppe. Såpass at jeg ikke klarte tenke klart. Mest opptatt av å få sjekket inn toppen i TellTur-appen, ta selfie og komme meg derfra! Så glemte selvfølgelig å ta selfie med meg og gubben i LAG! Jaja, vi har jo bilder av hverandre da.

Vi gjorde ikke oppholdet på toppen så langt, så vi tok på tur nedover igjen..

Tilogmed litt sol mellom elingene..

Har nok sikkert sagt det før: Stein fasinerer meg! Denne er jo fantastisk! Eller.. ikke steinen i seg selv da, men laven (og mosen) som vokser på steinen!

Mer lav. Kritthvit!

Da blir det fine kontraster med lyngen med høstfarge! :)

Dette er antakelig også lav. Men minner meg mer om noe man finner i sjøen, sånn korall eller noe... Men holder en knapp på lav her i fjellet ja ;) :)

 Heldigvis ikke noe "overproduksjon" av varder her, men denne lille var jo sjarmerende ;)

Når vi kommer ned stigningen, tar vi en liten avstikker før vi tar stien langs stranda heim. Vi bestemmer oss for å gå bortom å se på den hytta som vi bare så taket av da vi var på tur opp fjellet. Den ser altså ut som dette!

Her er det noe i sjøen som måkene reagerer på.. Jeg har ikke peiling, sild kanskje?

Så var det to kilometer langs havet tilbake til bilen. Noe gjennom litt skog og kratt. Ikke noe å ta bilder av... Men ikke noe vind her. Fikk litt regn på denne strekninga, men det var opphold da vi nådde bilen igjen.

Det er jo fordelen med litt "dårlig vær" (finns jo ikke dårlig vær, bare dårlige klær, sies det da, men..) da er det ikke like mange som går ut på tur.. Ikke at været var så veldig dårlig i dag da, brukbar temperatur, men noe regn, noe vind, og ikke beste sikt. Vi traff/så faktisk ingen andre på vår tur tur i dag.

Gikk 6,5 km og brukte 3 timer 20 minutt. That's Lisbeth-tempo! :) Akkurat passe tur når det har vært litt stillstand i turer ei stund.  Dessuten har jeg jo fått forbud fra legen mot å bruke giktmedisinen min fast daglig, slik jeg har gjort siste året. Det merkes på kroppen at jeg nå har gått uten i et par uker... Stivner fort, og leddene som er verst angrepet av artrosen tåler lite belastning.. Turen i dag gikk bedre enn fryktet, men skulle knapt kommet meg ut av bilen da vi kom hjem.

Men jeg hadde jo ikke trodd at det skulle bli Litj-skata i år, trodde "sesongen" var over, så skikkelig fornøyd med dagen i dag! :) Spøker for at dette ble årets siste fjelltur, høsten er definitivt kommet og vinteren føles ikke langt unna... Litt glatt og sleipt enkelte steder i dag, så gamle kroker bør vel ikke utfordre skjebnen noe mer :) Dét tar vi til neste år! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar