Blommenholm

Blommenholm

I Monsens fotspor! Med Tone og Maren

I forbindelse med Regine-dagan i Bø arrangeres turen "I Monsens fotspor". Fra Fjærvoll barnehage til Lynghaugtinden og videre til Vetten og ned ved Skytterhuset og til Bøhallen.

Søskenbarnet mitt Tone, som er på ferie i Bø, lurte på om jeg ville være med... En nokså lang tur, Monsen brukte to dager på strekninga (overnatting nedenfor Lynghaugtinden etter først å ha besteget den) i fjor, nå skal begge etappene gås i ett. Turlaget beregner 6 timer. Jeg ville nok beregnet en time eller to til.. Men Tone sier vi tar den tiden vi behøver, ikke no stress... Jeg må tenke på det...

Har jo lyst. Gir beskjed på torsdag at jeg blir med... Det blir Tone, Maren som er datter til Tone, og meg :)

Gjør meg klar til å kjøre litt før halv ti. Skal innom og hente Tone og Maren og så er det oppmøte ved skolen kl 10. Viser seg at temperaturen er 16-18 grader, og blir nok vesentlig høyere i løpet av dagen. Da er det bare kjekt med vind!

Nesten framme for å plukke opp Tone og Maren går det opp for meg at jeg har glemt fotoapparatet. Skitt! Ikke tid for å snu og hente det nå... Får nøye meg med mobilen i dag da, men blir nok å sakne den optiske zoomen. Som vanlig MÅ det jo være NOE jeg har glemt.

Framme ved startstedet for turen, parkerer og låser bilen. Og tenker så at nå må jeg huske på å stikke innom Spar og handle til helga på hjemveien, så jeg slipper to ekstra mil senere på dagen. Rett etter den tanken kommer tanken på håndveska.. Kan bare huske at jeg tok sekken med ekstra klær (som ble liggende i bilen). Har jeg veska med meg? Sjekker i bilen. NEI!!! Da har jeg altså ikke kort eller penger heller. Heller ikke sertifikatet. Jaja, så kjører jeg ulovlig da :) Må man så må man! :)

Ganske mange som tropper opp.  Og noen er gått tidligere og venter på følget oppi marka/fjellet, viser det seg etter hvert.

Vi traver lystig i vei.

Liten avstikker med liten pitstop på Fjærvollåsen. Sauene holder oss litt med selskap. Vi har ikke gått så veldig langt her, en kilometers vei, men kommet godt nok opp i høyden til at utsikten er flott.

Det er jo det som er så fantastisk med Vesterålen, kombinasjonen av fjell og sjø, det blir noe helt annet enn i innlandet.

Her utsikt litt andre veien. Fjærvollstranda og Søbergsanden (andre siden av fjordarma).

Mor og datter beundrer utsikten. Tåkedisen ligger langs Lofot-veggen. Det ble heldigvis med det.

Når vi her i Vesterålen går på en topp som er 6-700 meter høy, så blir det noe annet enn de som går på innlandstopper som er 1500 meter. Vi starter jo på havnivå så å si! (14 moh denne gangen!) :) Og det går som oftest mye brattere opp, hele veien!

En liten avstikker til. Til Nøkkbua. Som ligger her ved Nøkktjønna (er blitt meg fortalt!). Her er det mulighet for hundene  å avkjøle seg litt. Vi tar bare en liten pause her.

 Vel, vi skal på fjellet, så fortsetter. Et stykke på brukbar skogsvei.

 Ser ut som vi nærmer oss toppen. Men det er nok fremdeles nokså langt igjen.. Bakken er seig...

Etter hvert går vi ikke lenger i klynger, det strekker ut... Fremdeles mange BAK meg, har litt panikk for å bli sist..... så peiser på, adskillig mer tempo enn om jeg gikk alene eller med gubben. Men sikkert (for?) sakte for de to jeg går ilage. Vel, unge, spreke Maren går et par hakk foran mora og meg da.. ;) :)

 Men har nok enda flere foran meg.. Nå nærmer vi oss altså.

 Her står skilt og TellTurkassen. Bittelitt under toppen!

Hvor mye under ser vi her! :) Ikke rart det ble folksomt i dag, i dette fantastiske været! Akkurat som da Monsen gikk. Bare litt mer svalende vind i dag. Så deilig! :)

Samme motiv..

Må jo ha bilde før vi tar fatt på nedturen! Tone er "fotograf". Skulle kanskje hatt skiltet i bakgrunnen, men da ble ikke utsikten den samme.

Så bærer det nedover igjen. Og deretter ganske mye bortover, før vi igjen skal gå oppover for å nå toppen av Vetten.

 Her er det ikke så tungt å gå.

 Men går litt opp og ned underveis mot Vetten..

Utsikt ned mot Heggedalsvannet. Noen steder er det ganske så bratt utfor kanten vi går langs. Men ikke noe problem å gå noen meter fra kanten for de som føler ubehag..

Framme på Vetten. Og Vettenbua. 467 moh.

 Motlysbilde kan gi fin stemning! :)

Litt annen vei, så kan det bli et bilde som dette! :)

Så er det ned fra Vetten. Ganske likt som da vi gikk fra Lynghaugtinden, første delen. Litt bratt nedover og så ganske langt bortover for det meste..

På et punkt, hvor det kanskje er ca en halvtime igjen, skiller vi lag med resten. De skal gå videre ned via Skytebanen og til Bøhallen, vi tar ruta forbi Losjehytta (Maren har ikke gått der før), og vi kommer da ned i Brenna. Har sjekket at onkel Terje (far til Tone) kommer og henter oss i Brenna.

Noe nedenfor Losjehytta treffer vi på en sau med lammet sitt. Maren lurer på om de ikke vil ha noe godt. Hun har skive med smør på.. Tar litt tid før hun får kontakt, de står med baken til. Men plutselig får hun full oppmerksomhet. Mor og barn får brødskive og Maren får kose med begge to. Kjekt når "søringer" får oppleve sånt her nord! :)

Vel nede etter  5,5 timer..

Onkel kjører meg til direkte til Fjærvoll, så jeg får hentet bilen. Tone har tilbudt meg å bli med på butikken så jeg får handlet, hun betaler, jeg vippser etterpå! Kjekt! Da slipper jeg en ekstra tur. Bare innom tante og onkel på litt vann og en kopp kaffe først. Der treffer jeg også mammas søskenbarn, Tore. En spreking både fysisk og mentalt, som fyller 90 til neste år! Morsom er han også! :)

På butikken treffer jeg tante Laila som jeg ikke har sett på lenge (mange måneder), og sønnen Tommy som er i Bø på ferie. Enda mye lenger siden jeg har truffet han. Er nok en del år siden... Vi slår selvsagt av en prat..

Går omsider videre og plukker mer varer. Hører så plutselig noen som roper opp: Lisbeth, Hei! (eller no slikt!). Ser opp, og der står Britt, ei venninne fra skoledagene. Bor på vestlandet (Møre) nå, men er hjemme i Bø på ferie. Blir en liten prat med henne og. Så artig å treffes igjen etter mange år, og ingen av oss hadde visst problem med å kjenne igjen den andre. Da kan vi vel ikke ha blitt SÅ gammel? Ikke eldtes så over måte? ;) ;) Britt er iallfall akkurat som jeg husker henne!

 Vel hjemme er fotoapparatet på spisebordet noe av det første jeg ser. Det var altså der jeg etterlot det!

 Og der har vi jammen håndveska også! :)

Kjente på nedturen at jeg hadde fått ei vannblemme på siden av hælen. Ser ikke så altfor ille ut her, men vondt gjorde den! :) Har tappa den, men gjør like vondt likevel, også med skikkelig gnagsårplaster på! :(
Viser seg at jeg har et par-tre til også. Denne på stortåa på andre foten. Ei på ei mindre tå var gått hull på.. Men de andre gjorde ikke vesentlig vondt :)

Dagen i dag (skritt er hele dagen), og turen (litt forbehold om nøyaktighet). Som vanlig starta jeg klokka liiitt i seineste laget, hadde nok gått et par 3 hundre meter. Men så stoppet jeg den litt i seineste laget også. Noen hundre meter i onkels bil før jeg kom på det.. Men altså under 6 timer (5 og en halv) på turen. Jeg tror det knapt. Det er jo lange pauser inkludert. Kanskje litt lenger å gå ned der Monsen gikk, men likevel, ganske raskt tempo for meg. Turlaget kjente nok egen gå-hastighet! :) Superstolt av at jeg klarte "henge på"! :)

Lynghaugtinden ligger like før 6-kilometersmerket, Vetten like etter 9-kilometersmerket. Har ikke stoppet klokka under pausene, så all "smågåinga" på toppene er inkludert i lengden, blir vel bitte-litt lenger enn reell avstand da..

Flott tur! Ser ut til at det blir tradisjon å gå på tur sammen med Tone når hun kommer nord. Har jo vært både på Vetten og Blommenholm sammen med henne tidligere år. Hva blir det neste gang? Og når blir det? ;) :)


Vesterålen Turlag samlet "alle" til fellesbilde på Vetten. "Lånt" bildet.  Foto: Jan-Helge Andersen

Tusen takk for turen! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar