Blommenholm

Blommenholm

Jonsåsen, 3. mai 2020

Søndag. Egentlig selvsagt turdag (sånn for et år siden!). Gubben ymter frampå om Jonsåsen.. Tja, det er jo ikke akkurat noe Amerikareise. Og han påstår at det er TellTurmål. Jeg kan få poeng på den! (riktignok ikke mange, det er jo i klasse sånn "la ett-toåringen gå sjøl"!) Men antakelig veldig passe for meg på nåværende stadie! Ok, jeg overlevde jo Rambergåsen på fredag, Jonsåsen er jo ikke like bratt iallfall. Nei, egentlig en lettere tur! (hvis jeg husker riktig da, må være et par tiår siden sist jeg var der). Litt lenger kanskje, men ikke så mye.

Så jeg sier ja! Vi legger ut på tur midt på dagen. Fremdeles ikke noe temperatur å snakke om her i nord. Såvidt pluss. Kler på meg. Så av meg. Tok på to ullbukser, tar av den innerste igjen. Det blir den tykke Ullvangstrikkaullbuksa og Goretexbukse utenpå. Det går jo i regn-elinger. Hadde også tatt på ull singlet, ull langermet underskjorte og litt tynn ullgenser. Tar av den langermete ullundertrøyen. Beholder singlet og tynn ullgenser, og tar goretex-jakken utenpå.

Hadde flaks med bekledningen. Akkurat passe. Litt regn/yr på tur opp, men så ble det opphold helt til vi var hjemme igjen.

Vi tar bilen et par kilometer, parkerer og går opp i Lokkøya.

Starten går på "kjerrevei". Ser dere den kule steinen litt til høyre i bildet? Den heter Trollhesten, sier Gubben. Ja, vi er jo i hans barndoms rike, han har navn på det meste her. Jeg har jo bodd på Ramberg i 42 år, men er akkurat like dum med navn på steder, fjell, åser og sånn.. Går meg fremdeles vill hvorsomhelst! :) Og nå husker jeg ikke de lokale navnene der jeg vokste opp lenger heller...

Her er det helt klare spor etter torving. Torvdammer. Jeg husker torving fra jeg var barn. Var (heldigvis) for liten til å delta. Men husker lukten av torvet.

I det "fjerne" ser vi masta på Rambergåsen, der vi var på fredag.

Jeg lurer på hvorfor de store steinene ligger samlet her... Her har det vært tatt ut (grus-) masse tidligere, forklarer Gubben...

Her står det skilt. Jonsåsen, ja det er dit vi skal! :)

 Et par tyttebær har overlevd vinteren! Men de er nok sure! :(

Her er det en helt tydelig torvdam! :) Moro å se, de fleste er jo helt igjengrodd nå for tiden. Her har det nok vært torvet ganske lenge. 60-70-tallet? Bare en råtipp! :D

Fremdeles litt snø. Og mye vann og vått og gjørme..

Som vi bruker se Mareno i marka: -med kikkerten! :)

Når man går på tur for turens skyld, ikke for treningens skyld. For å se og oppleve naturens innhold, ta inn opplevelser, syn, lyder, lukter, så legger man merke til de minste ting. Som denne lille sneglen. Bare et par cm lang.
Her har elgen gått.. Samme sti som oss mennesker...

Ja, spor etter elgen ser vi hele tiden. Den kvier seg overhodet ikke for  drite på selve stien vi mennesker skal gå på heller! :(

 Her er det også elgen som har vært på ferde!

Og her! Stadig vekk midt på stien. Tror han "nyter" å grise til for oss! ;)

Gubben er elgjeger, han ser alltid etter elg... Jakttid eller ikke jakttid. Og finner nesten alltid dyr, minst ett dyr! Så også denne gang! :) Hjorten (det er observert kun én hjort i kommunen vår så langt, den dukket opp i fjor sommer) fikk han ikke øye på denne gangen.

Når jeg zoomer inn det jeg har av zoom på lommekameraet, så kan jeg også se den! Ser DU den? :) (midt i bildet).
Rett under toppen dukker denne opp. HALLO! Én ting er å røyke, det går nå mest ut over en selv, natursvin er mye verre! Ta søpla med hjem! Nytter ikke at det er et "nobelt" merke!

Det ble feil fokus på denne, men det er altså rett over toppen, en sånn muffins papir-form.. Noen har nok spist og kost seg med en muffins etter å ha nådd målet. Men altså: TA MED SØPLA HJEM NESTE GANG!

Siden det lå en liten snøflekk rett bak toppen, ble det litt bæring av snø, og en liten "Kalle" fikk være med på "topp-bildet" vårt ! :)

Etter snømannlaging og en liten kaffeskvett, var det å ta på hjemtur. Det var litt kaldt på toppen, men varmen kom fort tilbake når man begynte bevege seg litt igjen.

Det er ikke særlig mye man kan se av vårlig blomstring ennå. Men disse blomstrer iallfall. Aner ikke hva det er..

Fine farger er det i naturen uansett. Dette er noe slags lav. Ble visst litt feil fokus igjen, men orangefargen er nydelig! :) Lyser opp! :)

På hjemturen spør Gubben om vi skal gå bortom den derre store steinen, Trollhesten! JA! Dét er jeg med på. Har lyst å se hvor stor (eller liten) den egentlig er..

Da må vi "hoppe over bekken" for å komme dit.. Ikke store bekken, men det var litt høyt ned, og langt over... (i mine øyne)..  (Foto: Mareno)

Steike ta! Lisbeth i farta! :) Kom meg over i god behold! :) (Foto: Mareno)

Jeg og stein. Fjell. Berg.. Og "klatring".. Her må jeg opp. Tror jeg. Gubben knipser... (Foto: Mareno)

Ja, kom meg opp. Men med min dårlige balanse turte jeg ikke å reise meg å stå. Mosen på toppen var sleip og jeg vet jo at jeg helt fint klarer å ta overbalanse også på flat mark.. Nei, ikke verdt å ta sjanser. Stolt nok av å komme meg opp. Litt hjelp på nedturen, så var det "piece of cake"! :) (Foto: Mareno)

Gubben er selvfølgelig myyyye tøffere enn meg (men han sliter ikke med verken balanse eller høydeskrekk, heller), så han må jo bli avbildet i stående stilling på steinen! Riktignok med en tredje fot (stokken) til støtte! ;) :)

Flere ganger skremte vi opp svaner. Her er tre stk i flukt! (bare mobilbilde, rakk ikke å få opp kamera). Den gangen de var skikkelig nærme hadde jeg ingenting for hånden... :(

Så er det jo bare "strake veien" ned til bilen. Temperaturmålet i bilen sa 4,5 grader da vi kjørte hjem..

Og det var et helt riktig turmål vi valgte i disse Koronatider. Møtte ikke ett eneste menneske på turen.

Fin tur, akkurat passe for meg her og nå. Hjemme venter langtidsstekt ribbe i ovnen.. Div godt tilbehør. Det ble så godt at vi også måtte bevilge oss et glass rødvin til! Flott søndag! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar